VrijheidDe ultieme ik-ben-vrijheid betekent voor mij dat ik bewust en volledig belichaamd mijn ware Zelf ben; op elk moment van de dag, in elke moeilijke of makkelijke situatie, op de momenten dat ik met iemand ben of als ik alleen ben. Ik leef in mijn vrijheid, mijn geboorterecht gebaseerd op: ‘Ik ben, die ik ben!’

Mijn leven was totaal op zijn kop gezet onderweg naar mijn zelfrealisatie; ik-ben-vrijheid. Ik heb heftige transformaties ervaren op alle gebieden, inclusief mijn geest en lichaam. Ik heb diep ervaren wat ware angst voor de dood, maar ook vooral voor het leven in mijn ik-ben-vrijheid betekent. Het voelde doodeng om van mijn illusies, overtuigingen en controle/macht af te stappen en mij volledig over te geven aan het leven, aan mijn ware Zelf.

Ik had een verhaallijn nodig, zoals ieder mens om naar de aarde te komen en hier op aarde te blijven – totdat dit op een gegeven moment niet meer nodig was. Op dat punt waren alle verhalen getransformeerd en achtergebleven. Dit waren verhalen die ik ooit had geleefd in mijn huidige, maar ook in mijn andere, eerdere levens. Al deze verhalen hadden hun schoonheid en waarde gedragen, maar werden op den duur simpelweg achterhaald. Zij hadden op een bepaald moment geen nut meer. Zij dienden mij niet meer.
 
Het was alsof mijn ‘storyboard’ geleidelijk schoongeveegd moest worden. Het was een grondige schoonmaakbeurt. Het betekende diep en puur overgeven, bewust ademen, loslaten en toelaten, om alles (energetisch) door mij te laten gaan – verhaal per verhaal, overtuiging per overtuiging… jarenlang. Alles moest zich transformeren en losgelaten worden, om plaats te maken voor mijn Nieuwe Leven in ware Vrijheid hier op aarde. Het was tijd om mijn verhalen van mijn storyboard af te wegen. Het was tijd om terug te keren, van het oerwoud van talloze verhalen die zich eeuwenlang voordeden, naar mijn enige WARE verhaal: mijn ‘kernverhaal’ – het verhaal van IK-ben-vrij(heid).
My Freedom realized.
No separation, no duality to feel.
Me - my own wisdom,
my awareness of the ever-present All.

My Surrender completed.
No hiding, no escape to wield.
Me - my own pure source,
my truth reflecting it brightly.

My Being balanced.
No struggle, no fear to discern.
Me - my own energy,
my consciousness taking the lead.

My Essence embodied.
No seeking, no journey to arrive.
Me - my own natural flow,
my passionate dance of Life.

My Love experienced.
No questions, no need to have a path.
Me - my own liberation,
my Freedom from ‘what’s next’ and ‘why’.
* * *
Vrijheid is een lastig concept. Vrijheid heeft een zichtbare, concrete kant, maar is in zijn totaliteit werkelijk zeer veelomvattend en multidimensionaal. Wat jij onder ‘vrijheid’ verstaat of hoe jij die beleeft hangt sterk van jouw persoonlijke situatie af. Maar toch zijn er ook een paar algemeenheden die gelden als je aan de (ziels)vrijheid denkt en aan het kunnen ervaren van Jezelf in vrijheid.

Jij voelt je intuïtief meteen ‘onvrij‘/beperkt in jouw vrijheid, als je het gevoel hebt dat er enige controle of macht in het spel is. Het hebben van macht of controle over iets of iemand is de tegenpool van vrijheid. Anders gezegd: het uitoefenen van macht/controle die jou van de vrijheid afhoudt. Niet alleen anderen oefenen macht of controle uit naar jou toe, maar jij kan jezelf ook aardig in de weg staan. Jouw overtuigingen, gedachtes, ideeën en/of illusies over jezelf, het leven en/of jouw huidige situatie houden je zeer sterk in zijn macht!
Het herontdekken van je ware (ziels)vrijheid is een geleidelijk proces naar totale en onvoorwaardelijke overgave. Het betekent geen macht of controle willen hebben of uitoefenen, niet over (je eigen) leven, niet over anderen of je omgeving. Het betekent het volledig toelaten van het leven, met alles erop en eraan.

Tijdens dit ‘bevrijdingsproces‘ zal je Jezelf diep in de ogen moeten kijken, om tot de ontdekking en ervaring te komen wat dit en de onvoorwaardelijke liefde voor Jezelf en voor het leven in werkelijkheid echt betekenen. Hierdoor kan jij op een gegeven moment onder andere ook ervaren wat ware angst voor de dood, maar ook vooral voor het leven betekent. Hoe doodeng het voelt om van jouw illusies, overtuigingen en controle/macht af te stappen en je over te geven aan het leven, aan je ware Zelf. Hoe moeilijk het is om in de praktijk werkelijk en tot het uiterste op Jezelf en het leven te durven vertrouwen en uit dit vertrouwen te durven leven. Het bijzondere van vrijheid is ook:  
Wanneer jij van de (ziels)vrijheid hebt geproefd verlang je (on)bewust telkens naar nog meer facetten van de (ziels)vrijheid. Jij streeft naar steeds meer diepgang in de beleving van deze vrijheid. 
Als jij gelooft en verwacht dat vrijheid door anderen aan jou ‘gegeven’ kan/zal worden, in welke zin of context dan ook, zal je heel lang moeten wachten. Het ware, ultieme gevoel en de ervaring van (ziels)vrijheid hangt niet af van het krijgen van erkenning, acceptatie, bevestiging, vergeving, of medelijden, laat staan van het hebben van geld, goede gezondheid, werk of vrienden. 
Geloof jij erin dat vrijheid buiten Jezelf te vinden is en/of aan jou gegeven kan worden dan zul je een prachtige ervaring mislopen: de ervaring van wat de ultieme (ziels)vrijheid echt betekent en hoe die voelt! Ieder ziel/mens draagt vrijheid in zich en deze kan nooit door iets of iemand afgepakt worden. Deze vrijheid wacht puur om ontdekt te worden. 
Jij bent intuïtief, continue op zoek naar jouw ultieme (ziels)vrijheid en wordt ernaar aangestuurd door jouw totale bewustzijn, middels jouw ervaringen.